TORTA S ANGLICKÝM MASLOVÝM KRÉMOM
Suroviny :
Krém :
1/4 l smotana na šlahanie
1 vanilkový struk
4 vajcia
100g cukor
250g Hera maslová
Korpus :
200g cukor
200g múka hladká
4 vajcia
1dl olej
1dl voda
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
Na ozdobu :
Biela čokoláda
Postup:
1. Pripravíme odvážené prísady. Smotanu zvoľna prevaríme na strednom ohni. Pridáme pozdĺžne rozpolený vanilkový struk. Oddelíme bielky. Žĺtky dáme do misy. K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme metlou. Za neustáleho silného šľahania prilievame horúcu smotanu. Vaječnú smotanu prelejeme späť do hrnca a postavíme na mierny oheň. Krém zvoľna zahrievame za stáleho miešania gumovou stierkou. Keď zhustne, precedíme cez sito. Prelisujeme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Heru maslovú izbovej teploty dáme do misy. Najvyššou rýchlosťou šľaháme 15 minút, až je Hera maslová husto napenená. Hera musí byť biela a hustá ako šľahačka. Za stáleho miešania postupne pridávame vanilkový krém.
2. Korpus: Oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne prilievame vodu a olej. Premiešame a prisypávame múku s práškom do pečiva a citrónovou kôrou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka zamiešame do cesta. Pečieme v predohriatej trúbe na 175 °C asi 30−40 minút. Vychladnutý korpus naplníme krémom. Dozdobíme bielou čokoládou.